Verbreek de verbinding met trackers op je smartphone

Verbreek de verbinding met trackers op je smartphone

Op de meeste websites staan trackers die het gedrag van bezoekers in de gaten houden. Trackers proberen meetgegevens te koppelen aan de identiteit van bezoekers; geen prettig idee. In dit artikel leg ik uit hoe je voorkomt dat trackers je volgen tijdens het internetten op een mobiel.

Het bezoeken van een website is niet enkel een zaak tussen de bezoeker en aanbieder van een website. Je kan zelf kijken door wie je wordt gevolgd met de Firefox-plugin Lightbeam. De Correspondent heeft onderzocht hoeveel trackers meekijken op populaire Nederlandse websites. Wat blijkt? De 456 populairste websites bevatten samen 4.000 trackers van ruim vierhonderd verschillende bedrijven. Dit is een enorm aantal bedrijven dat precies weet welke pagina’s we bekijken, welke links we interessant vinden en welke advertenties we aanklikken. Reden genoeg dus om trackers buiten de deur te houden.

Er zijn verschillende manieren om te voorkomen dat trackers mee gluren. Een goede manier is het installeren van een browser add-on die trackers blokkeert. De add-ons Privacy Badger en uBlock Origin zijn geschikt voor computerbrowsers (lees voor een uitleg respectievelijk de Correspondent en Bits of Freedom ). Helaas zijn deze add-ons niet beschikbaar voor smartphones. Dat is jammer, want de meerderheid van de webpagina’s wordt bezocht met een mobiel. Hieronder leg ik uit hoe je alsnog trackers blokkeert tijdens het internetten op iOS en Android apparaten.

iPhone: blokkeer trackers met Safari plugin

De standaard browser op iOS apparaten is Safari. Andere apps kunnen een lijst met ongewenste bestanden geven aan Safari (bijvoorbeeld trackers). Vervolgens zorgt Safari ervoor dat deze bestanden niet worden gedownload. Apple heeft deze functionaliteit privacyvriendelijk ontworpen, zodat apps geen feedback krijgen over pagina’s die worden bezocht:

In addition to blocking unwanted content, a Content Blocker extension protects privacy. For example, the extension doesn’t have access to users’ browsing activity and it can’t report activity to your app. By blocking cookies and scripts, the extension reduces the information that Safari provides to other websites.

In de App Store staan verschillende apps trackers in Safari blokkeren. Ik gebruik sinds een halfjaar de app 1Blocker . Deze app kent verschillende categorieën trackers die geblokkeerd kunnen worden (bijvoorbeeld algemene trackers, advertenties en social media widgets). Daarnaast is het mogelijk om voor specifieke websites extra blokkades of uitzonderingen toe te voegen.De volledige 1Blocker-app kost €5,50. Een prima investering voor het beschermen van je privacy. Met de gratis versie kan je slechts één categorie trackers blokkeren.

Android: blokkeer trackers met Firefox Focus

Het is helaas niet mogelijk om trackers te blokkeren in Chrome, de standaard browser op Android telefoons. De enige manier om trackers te blokkeren is daarom internetten met een alternatieve browser.

De Google Play Store bevat meerdere alternatieve browsers die zichzelf aanprijzen als privacyvriendelijk. Ik vertrouw nooit blind op dit soort uitspraken, met name als een dienst gratis is en niet helder uitlegt hoe kosten worden gedekt. Een app ontwikkelen en vermarkten kost namelijk altijd geld. Betaalt de gebruiker niet direct, dan leert mijn ervaring dat gebruikers indirect betalen, bijvoorbeeld door de verkoop van data of advertenties.

Er bestaan ook privacyvriendelijke Android browsers die wel vertrouwen uitstralen. Mijn aanbeveling is Firefox Focus . Deze mobiele browser wordt net als zijn grotere broer ontwikkeld door de Mozilla Foundation. De Firefox Focus onderscheidt zich door automatisch trackers en advertenties te blokkeren. De alternatieve browser is gratis (Mozilla vertelt op haar website hoe ze geld verdient en uitgeeft).


Nieuwsbrief

Wil je een bericht ontvangen als er nieuw artikel online staat?

Reacties

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.