Hoe ik mijn e-mails terug kocht

Hoe ik mijn e-mails terug kocht

Zonder e-mail kan je niet leven, zonder datahongerige e-mailaanbieders gelukkig wel. In mijn vorige blog beschreef ik dat bedrijven als Google en Microsoft e-mails analyseren en hiermee profielen opbouwen. Dit artikel gaat over de zoektocht naar een alternatief.

Alternatieven die het niet gehaald hebben

De zoektocht naar een alternatief voor Gmail, Hotmail en Outlook.com was niet makkelijk. Deze drie alternatieven hebben elk hun charme maar bleken niet gebruiksvriendelijk genoeg:

1. E-mail lokaal opslaan

Het liefst heb ik volledige controle over mijn e-maildata. Clouddiensten kunnen niet langer meekijken door berichten direct te downloaden en te bewaren op een computer. Het nadeel van deze methode is dat e-mail niet langer beschikbaar is op meerdere apparaten. Ook kan het zijn dat clouddiensten alsnog een kopie van de e-mails bewaren. Op deze website staat meer over deze eerste optie.

2. Een eigen cloud

Een andere optie die ik overwoog is het optuigen van een eigen cloud. Dit vereist de toegang tot een server. Daarnaast is het opzetten van een mailserver geen eenvoudige klus. Bijvoorbeeld omdat je moet voorkomen dat de server op een zwarte lijst met spammers komt te staan. DigitalOcean schreef eerder over de uitdagingen van een eigen mailserver .

3. E-mail zelf versleutelen

Pretty Good Privacy (PGP) is een methode waarbij een e-mail pas wordt verstuurd nadat de tekst met een los programma is versleuteld. De ontvanger heeft een sleutel om het bericht te ontcijferen maar de e-mailaanbieder niet. PGP werkt alleen als zowel de verzender als ontvanger PGP geïnstalleerd hebben. Helaas zijn dat niet zo veel mensen waardoor deze optie niet praktisch is. Een hands-on uitleg over PGP staat op de website van Bits of Freedom.

Transparante aanbieder als compromis

Toen bovenstaande alternatieven afvielen was ik teleurgesteld. Privacy vriendelijke e-mail leek een illusie. Totdat ik me realiseerde wat het werkelijke probleem was. Mijn bezwaar is niet de cloud op zichzelf maar wel de manier waarop bedrijven als Google en Microsoft de cloud gebruiken (zie hiervoor mijn eerdere blog). De zoektocht draait eigenlijk om een e-mailaanbieder die e-mail niet analyseert.

Gelukkig zijn er bedrijven die deze wens begrijpen en zich focussen op privacy vriendelijke e-mail. Een goed voorbeeld is Fastmail . Ik gebruik deze dienst al ruim een jaar met veel plezier. Drie redenen waarom Fastmail voor mij een goed alternatief is voor Gmail of Outlook.com:

Voordeel 1: Het kost geld

Fastmail verdient haar geld door betalende klanten. Een jaar e-mail kost 30 tot 90 euro (afhankelijk van het type abonnement). Dit is een groot verschil ten opzichte van Gmail. Gmail is namelijk gratis en Google verdient haar geld met advertenties. Doordat Fastmail niet afhankelijk is van advertenties hoeven ze geen e-mails te analyseren.

Voordeel 2: Heldere privacy voorwaarden

Het doorlezen van voorwaarden is meestal onbegonnen werk door de lange en ingewikkelde teksten. De voorwaarden van Fastmail passen op een paar A4’tjes en zijn goed te begrijpen. Dit geeft me veel meer vertrouwen. Een paar belangrijke zinnen uit de voorwaarden:

We do not sell or give information about our users to any third parties. […] Incoming messages are scanned for the purpose of spam detection unless you disable spam protection for your account. To make message searching fast, we build an index of your messages. […] No information from any of these activities is used for any other purpose, or to compile any kind of profile on our users.

Voordeel 3: Volledig en transparant

Gebruiksvriendelijkheid is natuurlijk ook belangrijk. Naast e-mail vallen agenda’s en notities onder de standaard functionaliteit. Zoals de naam doet vermoeden is Fastmail snel. De website is handig en bevat goede handleidingen. Bijvoorbeeld over hoe je overstapt vanaf Gmail of Outlook.com. Fastmail is tevens transparant in de manier waarop hun diensten werken . Zo kan iedereen nagaan welke keuzes ze gemaakt hebben. Ook is het natuurlijk leuk voor nerds.

Fastmail blijkt mijn ideale alternatief voor Gmail. Welke afwegingen maak jij bij de keuze van een e-mailaanbieder? Leuk als je hieronder een reactie schrijft.


Nieuwsbrief

Wil je een bericht ontvangen als er nieuw artikel online staat?

Reacties

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.