Is het mogelijk om te leven zonder Google? Om antwoord te krijgen op deze vraag onderzoek ik welke privacyvriendelijke alternatieven bestaan voor veelgebruikte internetdiensten van technologiebedrijven zoals Google. Dit blog gaat over die alternatieven.

Een leven vol apps en data

Ga even terug naar het moment dat je vanochtend opstond. Welke apps en websites heb je sindsdien geopend op je mobiel of computer? En hoeveel van deze apps en websites houden (misschien zonder dat je het direct doorhebt) een profiel van je bij?

Een jaar geleden kwam ik tot de conclusie dat ik dagelijks veel internetdiensten gebruik die mijn gedrag volgen. Een paar voorbeelden: Google Search, Gmail, Android, WhatsApp, LinkedIn en Facebook. Allemaal superhandige toepassingen, maar wat weten deze bedrijven van mij? En weet ik eigenlijk wel wat deze bedrijven van mij weten?

Hetzelfde gebruiksgemak maar met grip

Met deze vragen in het achterhoofd ging ik op zoek naar alternatieven. Ik wilde mijn afhankelijkheid verkleinen van diensten met een grote datahonger. Tegelijkertijd zag ik de voordelen van deze diensten en wilde ik mezelf niet buiten de maatschappij plaatsen door zonder techniek verder te leven.

Tijdens mijn zoektocht ben ik mooie initiatieven tegengekomen van bedrijven en programmeurs die privacy zien als iets dat waarde toevoegt in plaats van beperkt. Dit blog gaat over die initiatieven. De artikelen kan je gebruiken om de grip op je eigen gegevens te vergroten. Mijn missie is helemaal geslaagd als ik je ook een inkijkje kan geven in de achterliggende technieken. Hiervoor maak ik gebruik van de kennis die ik heb opgedaan tijdens mijn studie kunstmatige intelligentie en het onderzoek naar privacyvriendelijke data analyses dat ik bij TNO doe.

Veel leesplezier!

Hartelijke groet,
Thymen Wabeke